Kategoriler
ateş kitaplığı

Dede Korkut: Oğuz Destanlarını Yeniden Okumak

Ahmet ATEŞ

Bir öykü, hikayeleme şeklinde başlayıp Oğuz Destanları üzerinden pastoral göçebeliğin hali ile tarihe ve devletsizlik kavramlarına bakıp, Oğuz Destanları’nın okunmasına dair meşakkatli bir çalışmanın ürünü bir kitaptır bu.
İlgilisi az olsa da konusunun derinliği ile ilgilisine ulaşır umuduyla yazılmıştır.
Devletsizlik üzerine bir kitap varmıydı ki! Yok yok, devletsizlik “iyidir” diye başlayan kitaplardan değildi düşündüğü. Zaten olsaydı, böyle bir kitabın değdiği herkes, her nesne olasılıkla devletliler tarafından bir ödeğe çarptırılırdı. Ezaya, cefaya, cezaya. Ondan önce yayıncı bulunamazdı. Ondan da önce böyle bir şeyi “çatlaklar” dışında hiçbir kimse düşünemezdi. Bütün bunların öncesinde de… “Kurumsal ayinler olarak iş gören tedrisata yönelik formasyon ve seçme prosedürlerinin en az dikkat çeken sonuçlarından biri, seçilenler ile dışarıda bırakılanlar arasında sihirli bir sınır çekmek ve bunu yaparken ürettikleri ve takdis ettikleri farkın koşulunu teşkil eden koşul farklarının bastırılmasını temin etmektir.” (P. Bourdieu, agy. s. 39.)”

Okuma aracını kullanarak doğrudan okuyabilir ya da indirme butonuna tıklayarak yayını indirebilirsiniz.


Kitap ve makale yayın faaliyetini internet üzerinde sizlere ücretsiz olarak sunarken dayanışma için katkılarınıza hayır demiyoruz. Site masrafları vs. için Patreon hesabımıza katkılarınız hoş gelir sefa gelir.

“Dede Korkut: Oğuz Destanlarını Yeniden Okumak” için bir yanıt

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir